Hogyan kerüljük el a megfázást - Tippek a háziorvosi rendelőből

Leverte a lábáról a nátha? A háziorvos tanácsai a gyors gyógyulásért

Köhögés, torokfájás, orrfolyás, láz. Tünetek, mellyel mindannyian találkoztunk már, és amit megpróbálunk minden télen és tavasszal elkerülni. Hogyan tudunk segíteni magunkon, ha mégis megbetegedtünk?

A nátha tünetei általában 7-10 nap után maguktól is megszűnnek, előfordulhat azonban, hogy akár három hétig is elhúzódik a betegség. Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy mielőbb kilábaljunk a megfázásból, ha betartunk néhány alapvető szabályt.

Kulcsfontosságú a pihenés

A megfázás kezelésének fontos tényezője az ágynyugalom, a megfelelő mennyiségű pihenés. Amikor a kellemetlen tüneteket érezzük, tartózkodjunk a megterhelő fizikai aktivitástól. Ugyan sokan erőt vesznek magukon, és leverten, köhögve is bemennek a munkahelyükre, azonban a munkatársaink és saját érdekünkben is inkább próbáljunk meg otthon maradni, táppénzre menni. Pihenéshez ajánlott a meleg szoba, de ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre, hiszen a túl meleg, száraz levegő általában súlyosbítja a tüneteket.

Megfelelő táplálkozással a nátha tünetei ellen

Ha megbetegedtünk, gyakran előfordul, hogy nem kívánjuk az ételeket, nincs étvágyunk. Fontos azonban, hogy ne maradjunk éhen. Jó választás ilyenkor a könnyen emészthető ételek valamelyike, például a jótékony hatású és laktató levesek, amelyek táplálóak és a folyadékháztartásunkat is támogatják. A bőséges folyadékfogyasztás ugyanis vírusfertőzés esetén elengedhetetlen. Ajánlott a mézes tea, a gyümölcslé, kerüljük azonban a kávét és az alkoholos italok fogyasztását, mert vizet vonnak el a szervezettől, amely lassabb gyógyulást eredményez!

A helyes orrfújás lerövidítheti a nátha időtartamát

Igen kellemetlen érzés, amikor az egész napos orrfújás után vörössé, érzékennyé és fájdalmassá válik az orrunk, ennek ellenére fontos, hogy rendszeresen orrot fújjunk. Ellenkező esetben a pangó váladékban elszaporodhatnak a baktériumok, amely felülfertőződést és szövődményeket okozhat. A kisebesedés elkerülésére használjunk puha papírzsebkendőt és hidratáljuk rendszeresen az igénybevett bőrterületet.

Kisgyermekeknél különösen fontos a helyes orrfújási technika megtanítása, illetve alkalmazása, mert bizonyos életkorban a fülkürt még összeköttetésben van az arcüreggel, így könnyebben terjedhet el a fertőzés, ami akár súlyos középfülgyulladást is okozhat! A kicsik általában 3 éves koruk körül már önállóan is kifújják az orrukat, de korántsem biztos, hogy kellő hatékonysággal, ezért mindig figyeljünk oda rá, hogy ne szipogjanak, hanem használják a papírzsebkendőt.

A helyesen végzett orrfújásnál a fejet kissé előre döntjük, befogjuk a fél orrlyukat és először az egyik, majd a másik oldali orrjáratot tisztítjuk ki! Ne erőlködjünk, inkább több kisebb és intenzív fújással próbálkozzunk. Kisebb gyermeknél ajánlatos orrszívó alkalmazása ugyanezen technikával. Újszülött babák esetén mindig nagyon figyeljünk oda, hogy szabadok legyenek az orrjáratok, hiszen a baba kezdetben csak az orrán tud levegőt venni.

Óvatosan bánjunk az orrcseppekkel!

Az orrdugulás a nátha egyik legjellemzőbb kísérő tünete, melyre különböző orrspray-ket és cseppeket használhatunk. Ugyan időlegesen megkönnyebbülést okoznak ezek a készítmények, mégis fontos, hogy kellő körültekintéssel alkalmazzuk őket és legfeljebb 5 napig, mert könnyen hozzászokik az orr nyálkahártyája. Ezután a kúra hatástalanná válik, a tünetek pedig fokozódhatnak. A tengervizes orrspray bármely életkorban, akár hosszabb ideig is alkalmazható a hozzászokás veszélye nélkül.

A köhögés a gyógyulási folyamat része

Gyakori tünet lehet a köhögés is, amely alapvetően egy természetes folyamat. Célja, hogy a letapadt váladék távozni tudjon a szervezetből, éppen ezért hurutos köhögés esetén nem javasolt a köhögéscsillapítók alkalmazása. Letapadt, sűrű váladék esetén köptetők adása szóba jöhet, és az otthon is elkészíthető sós vizes gargalizálás is segíthet a letapadt váladék feloldásában. Ehhez melegítsük meg az egy pohár vizet - ne legyen forró -, majd keverjük el benne alaposan fél kiskanálnyi asztali sót. Ezzel az oldattal naponta háromszor, néhány percig gargarizáljunk.

A kamilla- vagy más gyógynövényforrázatok meleg gőzének belégzése (inhaláció) jó hatású, mert segíti a légutak kitisztulását, javítja a nyálkahártyák vérellátását, megóvja a nyálkahártyát a kiszáradástól, így csökken a köhögési inger és a torokfájás is.

Súlyosabb esetekben, illetve magas láz esetén különböző gyulladáscsökkentő-lázcsillapító gyógyszerek is alkalmazhatóak.

Amennyiben pár nap alatt nem mérséklődnek a tünetek, csillapíthatatlan magas láz jelentkezik, illetve valamilyen szövődmény kialakulására van gyanú (pl. arcüreggyulladás, fülgyulladás, hörgőgyulladás, tüdőgyulladás), haladéktalanul keresse fel a háziorvosát!

(WEBBeteg – Dr. Vajda Orsolya, háziorvos)

Neked melyik tipp vált be a fentiek közül? Szavazz a számodra leghasznosabb praktikára!

Szavazásunk 2017. február 19-én 24 órakor lezárult. A február 21-én megtartott sorsoláson az Ooops! ajándékcsomagot nyerte: casillas1919@...

Hogyan kerüljük el a megfázást - Tippek a háziorvosi rendelőből

Olvasd el többi cikkünket is!

Férfi nátha

Sokszor használt, divatos kifejezéssé vált manapság a férfi nátha. Ennek oka az a feltételezés, hogy…

Megfázás ellen

A megfázás a leggyakoribb fertőzéstípus az emberek körében. Nem tévesztendő össze az…

A megfázás kezelése

Ugyan, ez csak egy kis nátha! - sóhajtunk fel az ismerős tünetek jelentkezésekor. Mivel az esetek…