Hogyan kerüljük el a megfázást - Tippek a háziorvosi rendelőből

Hogyan kerüljük el a megfázást? Tippek a háziorvosi rendelőből

A megfázás a leggyakoribb fertőzéstípus az emberek körében. Nem tévesztendő össze az influenzával, mely szintén légúti megbetegedést okozó vírusfajta, azonban influenzafertőzés alkalmával jellemzően az alsó légutak (pl. hörgők, tüdőszövet) is érintettek.

A megfázás (orvosi nevén heveny orr-garatgyulladás) a felső légutak vírusos fertőzése, amely elsősorban az orr és torok nyálkahártyáját támadja meg, és leggyakoribb okozója a rhinovírus. A betegség lefolyása során előfordulhat bakteriális felülfertőződés, mely tovább tarkítja a tüneteket és gyakran okozhat szövődményeket.

A megfázás megelőzése nem nehéz – Mit tehetünk ellene?

A megfelelő öltözet szerepe

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az öltözködésnek, pedig nagyon fontos szerepet játszik a megelőzésben. A meghűléses megbetegedések gyakrabban fordulnak elő hideg, szeles, esős időben, ezért ezekben az időszakokban fontos odafigyelnünk az időjárásnak megfelelő öltözetre. Igyekezzünk mindig rétegesen öltözködni és vegyük figyelembe azt is, hogy a levegőn tartózkodásunk alatt aktív mozgást végzünk-e vagy inkább állómunkát (pl. jegykezelők, piaci árusok). Ha inkább mozgunk a hidegben, akkor ajánlott légáteresztő, izzadságot elvezető, speciális ruházatot viselnünk, hogy az esetleges megizzadás során elkerüljük a megfázást.

Viseljünk meleg, bélelt zoknit (úgynevezett thermo zoknit), mert ez a testrészünk érintkezik a földdel és gyakran a „lábunkról” fázunk meg. Gyakori tévhit, hogy minél több zoknit húzunk, annál kevésbé fázik a lábunk. Ez azért nem célravezető, mert amennyiben nagyon szorossá válik a cipőnk, nem tud benne mozogni a lábujjunk és romlik a vérkeringése, ezáltal jobban fázik. Emellett a cipő és a zokni között lévő kisebb levegőmennyiségnek hőszigetelő szerepe is van.

Figyeljünk oda, hogy szeles időben fokozódik a hideg hőérzetünk, ezért lehetőleg szélálló öltözetben tartózkodjunk a szabadban. Különösen fontos a fülek védelme sapkával - nem csak gyermekek esetében -, megelőzve ezzel a későbbi fül- vagy arcüreggyulladásokat!

A szabadban töltött idő jelentősége

Lehetőleg minden nap tartózkodjunk rövidebb-hosszabb időtartamot a szabad levegőn, természetesen az időjárási viszonyoknak megfelelő öltözetben! Az alábbi esetekben azonban legyünk elővigyázatosak:

  • Ködös, nyálkás és hideg időben nem ajánlott huzamosabb ideig a szabadban tartózkodni felnőtteknek sem, akik pedig valamilyen légúti betegségben szenvednek (pl. asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség), azoknál számítani lehet a betegség tüneteinek fokozódására.
  • Extrém hideg esetén (-10 Celsius fok alatt) ha egy mód van rá, tartósan ne tartózkodjunk a szabadban, ennél alacsonyabb hőmérsékleteknél ugyanis gyakoriak a fagyásos sérülések. Leggyakrabban a kézujjak, lábujjak, a fül és az orr érintettek, ha az időjárás okozta fagyásról beszélünk.

Kerüljük a tömeget!

Mivel a felső- és az alsó légúti vírusok többsége cseppfertőzéssel terjed, a járványos időszakban lehetőség szerint kerüljük el a zsúfolt, zárt helyeket (pl. tömegközlekedés, bevásárlóközpontok). Beteg, tüsszögős, köhögős emberektől megfelelő távolságban tartózkodjunk, mert minél közelebb vagyunk, annál valószínűbb a fertőzés. Megelőzésként ebben az időszakban használható akár védőmaszk is, amely patikában beszerezhető eszköz!

Zárt térben fontos a gyakori levegőcsere

A munkahelyen, illetve otthon is elengedhetetlen a rendszeres szellőztetés, az állott levegő kicserélése frissre! Ügyeljünk arra, hogy a nyitott ablak elé, illetve huzatba ne álljunk közvetlenül! A lécsere télen legyen gyors és intenzív, ne hagyjuk túl sokáig nyitva az ablakot.

Figyeljünk a higiéniára!

A gyakori és alapos kézmosással is sokat tehetünk a megelőzésért. Hordhatunk magunknál nedves kéztörlő kendőt, így ha nincs lehetőség a kézmosásra, akkor is fertőtleníthetjük a kezeinket.

Erősítsük az immunrendszerünket!

A gyenge immunfunkció is a betegség egyik rizikófaktora. Tudta, hogy a kialvatlanság vagy az alultápláltság következtében is fokozottabb a fertőzés kockázata? Ügyeljünk a megfelelő táplálékbevitelre, télen leginkább vitaminban gazdag ételeket fogyasszunk! Megelőzésként szedhetünk akár tabletta formájában is vitaminokat - különösen C-vitamint -, valamint úgynevezett immunerősítő készítményeket (pl. grapefruit oldatot, Echinacea cseppet). Mindemellett a rendszeres testmozgás elengedhetetlenül fontos az immunrendszerünk megfelelő működéséhez!

A közönséges megfázás ellen nincs védőoltás, de a súlyosabb betegséget okozó influenzavírus ellen igen, melyet a háziorvosnál lehet minden évben igényelni.

Igyekezzünk minél többet tenni azért, hogy egészségesek maradjunk!

(WEBBeteg – Dr. Vajda Orsolya, háziorvos)

Neked melyik tipp vált be a fentiek közül? Szavazz a számodra leghasznosabb praktikára!

Szavazásunk 2017. február 19-én 24 órakor lezárult.
A február 21-én megtartott sorsoláson az Ooops! ajándékcsomagot nyerte: asabasa71@...

Hogyan kerüljük el a megfázást - Tippek a háziorvosi rendelőből

Olvasd el többi cikkünket is!

Nátha ellen

Köhögés, torokfájás, orrfolyás, láz. Tünetek, mellyel mindannyian találkoztunk már, és…

Férfi nátha

Sokszor használt, divatos kifejezéssé vált manapság a férfi nátha. Ennek oka az a feltételezés, hogy…

A megfázás kezelése

Ugyan, ez csak egy kis nátha! - sóhajtunk fel az ismerős tünetek jelentkezésekor. Mivel az esetek…