Férfi nátha: mítosz vagy valóság - A háziorvos válaszol

Férfi nátha: mítosz vagy valóság? - A háziorvos válaszol

Sokszor használt, divatos kifejezéssé vált manapság a férfi nátha. Ennek oka az a feltételezés, hogy a férfiak és a nők különbözőképpen élik meg a megfázást: más a betegség lefolyása és eltérő mértékűek a megbetegedés során észlelt tünetek is. Olyannyira népszerű kérdésről van szó, hogy már kutatásokat is szerveztek a háttérben álló pszichológiai és szervi háttérfolyamatok feltárására. Vajon tényleg létezik a férfi nátha? Dr. Vajda Orsolya, háziorvos válaszol.

A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Önmagában férfi nátha, mint külön entitás nem létezik, de az tény, hogy egy új kutatás szerint az Influenza A vírussal szemben a nők sejtjei ellenállóbbak, mint a férfiaké.

A férfi nátha okozója: az ösztrogénszint eltérése

Amerikában egy, az orr nyálkahártya sejtein végzett tanulmány során észrevették, hogy a női nemi hormonnal (ösztrogénnel) kezelt sejtek ellenállóbbak voltak a nem kezelt sejtekkel szemben. A férfiakban kevesebb ez a hormon mennyisége és valószínűleg emiatt lehet, hogy a nők ellenállóbbak bizonyos fertőzésekkel szemben. Ezt az ösztrogén azon tulajdonságára vezetik vissza, hogy lassítja a sejtek anyagcseréjét, ezáltal a vírus szaporodását.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a már kialakult betegség esetén a férfiak betegsége súlyosabb tünetekkel járna, legalábbis tanulmány ezt nem bizonyítja. Azt még nem igazán tudják a tudósok, hogy a férfiakban előforduló, kisebb mennyiségű ösztrogénnek miért nincs ilyen hatása.

Az elmúlt évek folyamán számos tanulmány foglalkozott a nemi hormonok azon belül is az ösztrogén hormonrendszeren kívüli hatásaival. Megfigyelték például, hogy azonos életkorú emberek esetén a férfiak körében gyakoribbak a kardiovaszkuláris események bekövetkeztének a valószínűsége (angina (mellkasi fájdalom), infarktus), mint az egyforma életkorú nőknél. Ekkor kezdték el vizsgálni az ösztrogén szerepét más területeken, így a náthával kapcsolatban is.

Mi a teendő, ha az erősebbik nemet sújtja a nátha?

Mint minden megfázásos esetben, fontos, hogy a megfelelő teendőkkel elősegítsük a mielőbbi felépülést. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

  • Elegendő mennyiségű pihenés: ágynyugalom, a fizikai megterhelés kerülése – a ház körüli munkák tudnak várni, fontosabb a kímélet.
  • Bőséges folyadékfogyasztás: meleg tea mézzel és citrommal, sok leves és könnyű ételek – kerüljük a férfiak kedvenc, kiadós fogásait ebben az időszakban.
  • Vitaminpótlás: C-vitamin tartalmú gyümölcsökkel és étrend-kiegészítőkkel.
  • Fájdalomcsillapítás: a nátha gyakori velejárója a fejfájás és a torokfájás is, melyeket a beteg közérzetének javítása érdekében kezelhetünk fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítményekkel. Az egész napos orrfújástól érzékennyé vált bőrt hidratáló vagy enyhe gyulladáscsökkentő (pl. körömvirág) krémmel tudjuk orvosolni.

Természetesen a nátha tünetei mindkét nem számára igen kellemetlenek, mindannyian szeretnénk elsősorban elkerülni, megbetegedés esetén pedig minél előbb kikúrálni magunkat a betegségből. Amennyiben panaszaink fokozódnak, esetleg 10 nap után is fennállnak, forduljunk orvoshoz!

(WEBBeteg – Szakértő: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos)

Neked melyik tipp vált be a fentiek közül? Szavazz a számodra leghasznosabb praktikára!

Szavazásunk 2017. február 19-én 24 órakor lezárult.
A február 21-én megtartott sorsoláson az Ooops! ajándékcsomagot nyerte: rutkairenata@...

Férfi nátha: mítosz vagy valóság - A háziorvos válaszol

Olvasd el többi cikkünket is!

Nátha ellen

Köhögés, torokfájás, orrfolyás, láz. Tünetek, mellyel mindannyian találkoztunk már, és…

Megfázás ellen

A megfázás a leggyakoribb fertőzéstípus az emberek körében. Nem tévesztendő össze az…

A megfázás kezelése

Ugyan, ez csak egy kis nátha! - sóhajtunk fel az ismerős tünetek jelentkezésekor. Mivel az esetek…