A megfázás kezelése házi praktikákkal - Tanácsok a háziorvostól

A megfázás kezelése  házi praktikákkal - Tanácsok a háziorvostól

Ugyan, ez csak egy kis nátha! - sóhajtunk fel az ismerős tünetek jelentkezésekor. Mivel az esetek többségében a gyógyulás néhány nap alatt magától is bekövetkezik, ritkán alkalmazunk gyógyszereket, sokkal inkább fordulunk a házi praktikák ismert eszközeihez. Nézzük meg ezeket a háziorvos szemszögéből!

Vitamin- és folyadékpótlás

Amint ágynak esünk, vagy az enyhébb jeleket érzékeljük magunkon (pl. levertség, torokkaparás, étvágytalanság), érdemes megnövelni a folyadékbevitelt. Legalkalmasabbnak a citromos mézes teát tekinthetjük, melyben minden fontos hatóanyagot megtalálunk. A méz számos protektív anyagot tartalmaz, melyet önmagában is fogyaszthatunk kezdődő torokfájás esetén, a citrom pedig magas C-vitamin tartalma miatt ajánlott!

Gyógynövények és más gyógyhatású növények

Megfázásos tünetek enyhítésére a különféle gyógyteák (pl. hársfa, csipkebogyó, kakukkfű) a legkeresettebbek, melyek nem csak népi hiedelmeknek, hanem bizonyítottan előnyös hatásaiknak köszönhetik a népszerűségüket. Mindig kúraszerűen alkalmazzuk a gyógyteákat, és a napi folyadékbevitelünkre mindenképp figyeljünk oda, ha már megbetegedtünk.

A gyógynövény-forrázatok gőzének inhalálása is előnyös hatású, hiszen belégzésük elősegíti a légutakban letapadt váladék feloldását, és megóvja a nyálkahártyákat a kiszáradástól. Mindezeknek köszönhetően enyhülnek a kellemetlen tünetek (pl. orrdugulás, orrfolyás), így a közérzetünk is javul. Inhalálásra leggyakrabban a kamillavirágzatot és a kakukkfüvet alkalmazzák. Vigyázzunk azonban arra, hogy a forró gőz inhalálása nem ajánlott rekedtség és hangszalaggyulladás esetén!

A manapság igen népszerű gyömbér szinte minden nagyobb élelmiszerboltban beszerezhető. Előnyös tulajdonsága, hogy enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Főzzünk teát belőle vagy lereszelve egy kis kanál mézzel fogyasszuk!

Hatékony továbbá a vöröshagyma, mely kitisztítja a hörgőket és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A kipréselt, nyers hagymalevet narancslével vagy grépfrútlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív íze, de hagymateát is főzhetünk belőle.

A fokhagyma közismert antibakteriális hatásáról, bátran fogyaszthatjuk nyersen vagy pirítósra kenve.

Tévhitek az otthoni praktikák körül – Mit ne tegyünk megfázás esetén?

Valóban sok hatásos természetes módszer létezik, mellyel elősegíthetjük a gyógyulást, de azt is tartsuk szem előtt, hogy bizonyos otthoni gyógymódként számon tartott praktikával akár árthatunk is magunknak.

Kerüljük az alkoholt!

Ha fájni kezd a torkunk, legalább egy ismerősünk jó eséllyel tanácsolja majd, hogy igyunk egy kis pálinkát, amitől elmúlnak a tüneteink. Ez azonban tévedés: nem gyógyulunk meg a pálinkától, mint ahogy a forralt bor is csak felmelegít, de nem mulasztja el a fertőzést. Ellenben a bennük lévő alkohol dehidratálja a szervezetünket, holott megfázás esetén a folyadékbevitel növelésével segíthetjük elő a gyógyulásunkat. Éppen ezért kerülendő bárminemű alkohol fogyasztása.

„Futok egyet, és kiizzadom!”

Tévedés! Náthás tünetek jelentkezésekor fizikai kímélettel érhetünk el gyorsabb javulást, ezért ne próbálkozzunk a megerőltető mozgásformákkal. Az izzadás ugyan jótékony folyamat, de a futást felejtsük el, inkább maradjunk ágyban, takarózzunk be és pihenjünk!

Ne várjuk, hogy létezik csodaszer, ami egy-két nap alatt meggyógyít minket! Leginkább az immunrendszerünk az, ami legyőzi a kórokozót, ezért igyekezzünk a különböző gyógymódokkal ezt a jótékony folyamatot felerősíteni. A meghűlés általában enyhe lefolyású, a tünetek többsége rendszerint egy héten belül mérséklődik és a meghűlés magától elmúlik. Ha nem javul állapotunk, új tünet jelentkezik, magas lázunk van, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

(WEBBeteg – Dr. Vajda Orsolya, háziorvos)

Neked melyik tipp vált be a fentiek közül? Szavazz a számodra leghasznosabb praktikára!

Szavazásunk 2017. február 19-én 24 órakor lezárult.
A február 21-én megtartott sorsoláson az Ooops! ajándékcsomagot nyerte: onozo@...

A megfázás kezelése házi praktikákkal - Tanácsok a háziorvostól

Olvasd el többi cikkünket is!

Nátha ellen

Köhögés, torokfájás, orrfolyás, láz. Tünetek, mellyel mindannyian találkoztunk már, és…

Férfi nátha

Sokszor használt, divatos kifejezéssé vált manapság a férfi nátha. Ennek oka az a feltételezés, hogy…

Megfázás ellen

A megfázás a leggyakoribb fertőzéstípus az emberek körében. Nem tévesztendő össze az…